Проведено планове засідання Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод

10-13 грудня 2007 року в м. Ужгороді відбулося планове ХІІІ засідання Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод. На засіданні українську делегацію очолював заступник Уповноваженого Уряду України – начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак, словацьку делегацію – Уповноважений Уряду Словацької Республіки по співробітництву на прикордонних водах Маріан Супек.

Згідно із затвердженим порядком денним засідання Сторони взаємно інформували одна одну про стан виконання гідротехнічних робіт на територіях обох країн за 2006 та січень – листопад 2007 року, паводкову ситуацію на прикордонних водотоках за січень – листопад 2007 року та про співробітництво з питань гідрометеорології і охорони якості прикордонних вод.

Українська Сторона поінформувала Словацьку Сторону про те, що в рамках співпраці з Датським Агентством охорони навколишнього середовища напередодні засідання було встановлено дві автоматизовані гідрометеорологічні станції на р. Уж в с.Зарічево і на р.Тур’я в с. Сімер Перечинського району, а також метеорологічну станцію і ретранслятор на горі Яворник у Великоберезнянському районі. Це дасть можливість забезпечити автоматизований моніторинг гідрологічної ситуації на всіх постах спостереження басейну р.Уж.

Українська Сторона поінформувала Словацьку Сторону про реалізацію спільного українсько-словацького проекту Програми Європейського Союзу INTERREG III B CADSES / TACIS “Покращення системи управління паводками – MOSES”, в рамках якого передбачається покращення та розширення автоматизованої системи моніторингу паводків в басейні р. Уж і Латориця, розробка картування зон затоплення і зон ризику на основі ГІС та удосконалення моделі прогнозування паводків в басейнах річок Уж та Латориця.

Комісія доручила водогосподарським організаціям обох країн і надалі здійснювати координацію власних дій під час паводків, забезпечити виконання протипаводкових заходів, регулярний обмін наявною гідрометеорологічною інформацією на прикордонних територіях України та Словацької Республіки.

Комісія зобов’язала Робочу групу з гідрометеорології продовжити подальшу співпрацю у відповідності до Регламенту співробітництва в галузі гідрометеорології та плану роботи на 2007 -2008 роки, підготувати та внести на розгляд Уповноважених Урядів узгоджені пропозиції стосовно розширення взаємного обміну інформацією та прогнозами.

Під час розгляду нинішнього рівня ведення співробітництва з питань охорони якості прикордонних вод Комісія доручила Робочий групі по якості води подати на розгляд чергового засідання зміни до Інструкції відбору проб, аналізу і визначення якості вод на українсько-словацьких прикордонних водотоках та продовжити співпрацю щодо запобігання забрудненням прикордонних вод і здійснення систематичного контролю за якістю води.

Комісія розглянула і схвалила План роботи Заступників Уповноважених Урядів, керівників та експертів робочих груп Сторін на 2008 рік, а також інші питання, які становлять взаємний інтерес. Зокрема, було обговорено стан реконструкції правобережної дамби р.Тиса на спільних ділянках українсько-угорського та українсько-словацького держкордонів і перспективи виконання цих робіт у наступні роки.

Комісія констатувала, що українська і словацька Сторони продовжують роботу з підготовки плану управління басейном р. Тиса відповідно до вимог Рамкової Водної Директиви Європейського Союзу, який необхідно розробити до кінця 2009 року. Сторони визнали об’єктивну необхідність актуалізації Міжурядової Українсько-Словацької Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах, яка випливає з основних положень Директиви “Про оцінку та управління паводковими ризиками”, а також Рамкової Водної Директиви Європейського Союзу.

Враховуючи вищезазначене, Уповноважені Урядів визнали за необхідне підготувати пропозиції з цього питання та розглянути їх на черговому ХІV засіданні Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод.

У відповідності із затвердженою програмою засідання Комісії, члени делегацій здійснили поїздку до м. Львова, де вони ознайомились з організацією виконання проектних робіт на прикордонних водах інституту Львівдіпроводгосп, а також з історичними і культурними пам’ятками міста.

Під час проведення ХІІІ засідання Комісії голова Держводгоспу України Василь Сташук вручив Уповноваженому Уряду Словацької Республіки по співробітництву на прикордонних водах Маріану Супеку, який виконував ці обов’язки з 2001 року, Почесну відзнаку – Нагрудний Знак “Почесний працівник Державного Комітету України по водному господарству”, як винагороду за вагомий внесок у розвиток українсько-словацького співробітництва на прикордонних водах.

За результатами проведення ХІІІ засідання Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод Уповноважені Урядів двох країн підписали відповідний протокол.

383 переглядів