Обстеження берегів р. Велика Пінія в с. Родникова Гута на Свалявщині

Після проходження 9 квітня ц.р. тривалого, проливного дощу у верхів’ї ріки Велика Пінія, відбулось різке підняття рівня води в руслі орієнтовно на 3-4,2 м. Річка протікає вздовж с.Родникова Гута, причому вздовж правого берега проходить існуюча автомобільна дорога, а заїзди до дворогосподарств, що знаходяться на лівому березі, здійснюються через індивідуальні мостові переходи. Деякі мостові переходи виконані із низькою прогінною будовою (висота в просвіті складає 1,3-1,6 м), що разом із великою кількістю дерев’яних решток (коріння дерев, колод і ін.), які містились у водному потоці під час проходження паводку, призвело до утворення локальних заторів і як наслідок – переливу через мостовий перехід або часткове зруйнування. Відбулось локальне затоплення автодороги (на правому березі ріки) орієнтовним шаром води 0,3-0,5 м, а також локальні затоплення лівого берега ріки орієнтовним шаром 0,5 м.
Комісія в складі представників Мукачівського МУВГ, Свалявської райдержадміністрації, Родниківського сільського голови і проектної організації провела обстеження пошкодження берегоукріплення.
В результаті обстеження було встановлено обсяги руйнування берегоукріплювальних споруд та пошкоджень:
– кріплення берега у вигляді габіонної стінки – 65 м.
– кріплення берега у вигляді бутобетонної стінки – 120 м.
– кріплення берега у вигляді мощення каменю на бетонному розчині – 75м.
– кріплення берега у вигляді збірних з/б блоків – 105 м.
З метою ліквідації наслідків проходження паводку на р.Велика Пінія та відновлення природного стану русла необхідно провести комплекс відбудовчих робіт, для чого необхідно виготовити проектно-кошторисну документацію щодо берегоукріплення р.Велика Пінія на вищезгаданих ділянках. Для невідкладного виконання відбудовчих робіт проектно-кошторисну документацію доцільно розділити на декілька ділянок проектування.
Орієнтовна вартість нанесених збитків на відновлення берегоукріплень становить 2,715 млн.грн.

437 переглядів