На Закарпатті проходила Міжнародна науково-практична конференція

З 7-го по 9-те грудня в Ужгороді відбулася Міжнародна науково-практична конференція “Відповідальність за Створіння і сталий розвиток у Центральній і Східній Європі: досвід Польщі і України”. Участь у ній взяли релігійні діячі, провідні екологи та науковці, представники органів влади, зокрема, від Закарпатського облводгоспу заступник начальника Фейер М.А., недержавних громадських організацій, мистецьких кіл та журналісти.

На Конференції вперше на теренах України та Польщі були розглянуті питання участі і ролі єпископських конференцій у сталому розвитку при тісній співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, науковими установами, освітніми закладами та громадськістю.

Висловивши щирі вітання та добрі побажання високочтимим ієрархам різних церков та конфесій, усім поважним зарубіжним гостям, заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович наголосив, що обласна влада високо цінує зусилля церкви по збереженню довкілля, її активну позицію щодо екологічних викликів сучасності.

І мабуть не випадково місцем проведення нинішньої міжнародної науково-практичної конференції обрано саме наш мальовничий й унікальний Карпатський край, який по праву називають “серцем і легенями Європи” за його неповторну дивовижну природу, потужні рекреаційні можливості.

У той же час збереження унікального навколишнього природного середовища в нашому благословенному краї – питання винятково важливого, справді загальнодержавного значення.

Про це нам нагадують серйозні і масштабні виклики останніх років, що відбуваються як у результаті антропогенної діяльності, так і планетарних кліматичних змін. У цьому зв’язку досить згадати руйнівні наслідки катастрофічних паводків недавніх літ (1998, 2001 років), потужні зсуви ґрунтів, кліматичні катаклізми, що призвели до величезних матеріальних і моральних збитків, а подеколи і людських жертв.

Тому, регіональна влада, в особі як обласної державної адміністрації з її відповідними службами та відомствами, так і обласної ради, докладають максимум зусиль задля збереження довкілля Карпатського регіону, поліпшення екологічної ситуації в краї, утримання необхідного балансу щодо унікального біологічного різноманіття флори і фауни наших Карпат, забезпечення сталого розвитку територій Закарпаття.

У зв’язку з цим обласною радою як попередніх скликань, так і теперішнього V скликання вже ухвалено низку відповідних масштабних рішень стосовно сталого, комплексного розвитку територій краю, їх екологічної безпеки…

Зокрема, у свій час (2003 р.) було прийнято Концепцію сталого розвитку Закарпаття, а в грудні 2006 – Регіональну стратегію розвитку Закарпаття до 2015 року.

У їх розвиток також ухвалено цілу низку довгострокових цільових галузевих Програм, спрямованих на збереження і покращення довкілля..

Урядом затверджена Державна Програма комплексного протипаводкового захисту у басейні ріки Тиса на 2006-2015 роки, а обласною радою – відповідна Регіональна програма.

Заступник начальника облводгоспу

Фейер М.А.

322 переглядів