“Мій рідний край моя земля” – таку назву мала обласна юннатівська конференція, яка проходила в м. Ужгород з 30 листопада по 1 грудня 2007 року.

Мій рідний край, моя земля,

Моя ти ненько дорога,

Твої ліси, поля, вода,

Для мене – все, моє життя!!!

“Мій рідний край моя земля” – таку назву мала обласна юннатівська конференція, яка проходила в м. Ужгород з 30 листопада по 1 грудня 2007 року. Даний захід було організовано Закарпатським обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді – партнером Закарпатського облводгоспу в реалізації Проекту ІНТЕРРЕГІІІА/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р. Боржава” за підтримки Управління освіти та науки Закарпатської обласної держадміністрації. В конференції взяли участь близько 70 учнів з 16 населених пунктів Закарпатської області, а також директори та методисти еколого – натуралістичних центрів та станцій юних натуралістів.

Теплі вітальні слова для учасників конференції прозвучали від директора ЗОЕНЦ Геревича О.В., начальника відділу планування та аналізу інспекційної діяльності, контролю виконання, міжнародного співробітництва, зв’язків із ЗМІ та громадськістю держаної екологічної інспекції в Закарпатській області Фенцик О.І., професора, доктора біологічних наук., завідувача міжрегіональної екологічної лабораторії УжНУ Комендара В.І., начальника відділу комплексного використання водних ресурсів Закарпатського облводгоспу Осійського Е.Й. та інших.

Практична частина конференції проходила у чотирьох робочих секціях:

1) природоохоронна робота і екологія;

2)дослідництво в галузі сільського та лісового господарства;

3) вивчення, охорона та збереження рослинного і тваринного світу;

4) вивчення, дослідження та охорона водойм.

В роботі четвертої секції “Вивчення, дослідження та охорона водойм” взяли участь 15 юних натуралістів нашої області. Юні учасники, вік яких в середньому сягає 11-16 років, взяли активну участь у дослідженні проблемних питань навколишнього середовища.

Більшість доповідачів аналізували водні проблеми, які існують в їх місцевості. Тут прозвучали найактуальніші проблеми великих річок Закарпаття, а саме: р.Чорна та Біла Тиса, р.Латориця та р.Уж. Варто зауважити, що без уваги не залишилися і менші за розмірами водойми, такі як р.Стара (Ужгородський район), озеро “Морське око” (Хустський район), канал Верке (Берегівський район) та джерела мінеральної води (Міжгірський та Свалявські райони).

Усі презентації були актуальними, змістовними і добре висвітленими. Учасники освічені, добре орієнтуються в актуальності проблем, тому що власноруч, під егідою своїх екологічних гуртків, здійснюють очисні роботи територій біля річок, джерел з мінеральною водою, а також займаються озелененням краю.

Найкращою роботою в даній секції було визнано “Людство та довкілля. Вплив людини. Екологічні проблеми річки Латориця”. Автор – Васільєва Марина с. Лучки, Мукачівський район. Робота є дуже обширною та характеризує результати впливу людини на атмосферу, поверхню суші, гідросферу, тваринний та рослинний світ. Фото, власноруч намальовані карти русла річки Латориця поблизу с. Лучки, а також розробленні таблиці з даними показниками повністю висвітлювали ідею доповіді.

Друге місце журі присудило роботі “Скривджена земля. Екологічне забруднення каналу Верке”, автором даної роботи є Ласлов Ніколета, 9-й клас, с. Бакта, Берегівського району. Третє почесне місце отримала Перечинщина за роботу “Вивчення, дослідження та охорона водойм села Тур’я Пасіка та її околиць”. Автором є Микольчинко Лілія, 11 клас, с. Тур’я Ремета.

Коломієць Р.В., експерт проекту

Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття”

807 переглядів