ЯК БУТИ АГРАРНИКАМ В УМОВАХ ЗДІЙСНЕННЯ ПРОТИПАВОДКОВИХ ЗАХОДІВ ?

Закарпатський облводгосп успішно продовжує впровадження спільного українсько-угорського проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

Група з проведення досліджень розвитку сільського господарства, створена на початку реалізації проекту, завершила свою роботу і представила результати досліджень на семінарі, присвяченому сільському господарству, що відбувся 27 листопада 2007 року в приміщені Берегівського міжрайонного управління водного господарства.

У роботі семінару взяли участь заступник голови обласного управління агропромислового розвитку Кузовков В.І., голова обласної асоціації “Агрокомплекс” Кокотко І.А., а також представники аграрного сектору Берегівської та Іршавської райдержадміністрацій, партнери проекту, голови сільських рад цільової території проекту, представники інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Керівник робочої групи з досліджень розвитку сільського господарства Іваницький О.М. ознайомив присутніх з актуальністю проекту, його новизною та практичною значимістю для галузей сільського та водного господарств. В своїй презентації він розглянув питання розвитку сільського господарства в умовах реалізації протипаводкових програм, оскільки питання, які вивчалися експертами знаходяться на стику водного і сільського господарства.

Експерт групи Чешок В.П., працівник науково-дослідного інституту агропромислового виробництва с. В.Бакта, виступив з презентацією “Шляхи адаптації сільського господарства до реалізації протипаводкових заходів в зоні проекту”, в якій відмічено які заходи необхідно здійснювати для запобігання паводкам на основі проведеного аналізу. Він також розповів про порядок використання земель у зонах ризику (на гірських та передгірних річках), представив рекомендації щодо подальшого використання земель, адже в останні роки спостерігаються негативні зміни в охороні ґрунтів, що є однією з причин виникнення надзвичайних повеней.

Директор центру “Облдержродючість”, експерт проекту Пензеник Ю.Ю. доповів про заходи щодо охорони земель та підвищення їх родючості. Експертами зроблено аналіз та оцінку стану якості ґрунтів на території діяльності проекту, особливо в зонах, де планується будівництво гідротехнічних споруд. Так, в рамках проекту було закладено моніторингові площадки, де двічі на рік проводитимуться аналізи стану родючості ґрунтів, що дасть можливість відслідковувати їх стан при будівництві протипаводкових споруд.

Експерт проекту від Берегівського міжрайонного управління водного господарства Козлюк С.М. доповіла про заходи щодо поліпшення водного режиму ґрунтів за рахунок меліорації, послуги щодо виконання яких надає Берегівське управління.

Учасники семінару виявили неабияку зацікавленість в обговоренні виступів експертів проекту. Адже найгостріша соціально-економічна проблема області – це захист населення та сільськогосподарських угідь від водної стихії. Оскільки для Закарпаття характерна проблема малоземелля, то проблема охорони і ефективного використання земель є надзвичайно актуальною для області.

Оскільки протипаводкові заходи проводяться на поверхні землі, а це впливає на господарювання аграрників в умовах здійснення таких заходів. Тому завданням робочої групи було здійснити дослідження щодо поєднання протипаводкового захисту із розвитком сільського господарства.

Було відзначено, що багато питань у нас не врегульовано нормативно-правовою базою, цілий ряд нормативно-правових актів слід переглянути, наприклад, щодо догляду за режимом господарювання на землях водного фонду, щодо плати за воду, яка іде на зрошення та ін. Проаналізовано порядок використання земель у зонах ризику (на гірських та передгірних річках), вплив намулу на ріст рослин внаслідок затоплення, структуру землекористування на території проекту, вплив затоплення на багаторічні насадження, фруктові сади, сучасний стан ґрунтів, які підпадають під водогосподарські об’єкти та заходи по відновленню їх родючості.

Важливим результатом роботи групи з сільського господарства стала розробка брошури “Розвиток сільського господарства в умовах реалізації протипаводкових заходів”, по 50 примірників якої було передано представникам облдержадміністрації, районних держадміністрацій для розповсюдження серед фермерських господарств, а також частину примірників отримали партнери і голови сільрад Берегівського та Іршавського районів.

Учасники семінару під час обговорення відзначили, що підняті проблеми є вкрай гострими, нині не проводяться заходи для покращення родючості ґрунтів, що є загрозою втрати придатних до сільського господарства земельних ресурсів. Тому, слід берегти ту родючість ґрунтів, яку маємо на сьогодні.

Завершив роботу семінару Іваницький О.М., який зазначив: “Сьогодні ми посіяли інформацію, яка має попасти на благодатний грунт, і дати позитивні сходи. В Англії, якщо ти успадкував землю, господарювати можеш лише за наявності відповідної сільськогосподарської освіти, інакше відповідного спеціаліста винаймають. А у нас господарюють всі. І велика проблема – відсутність знань. Тому, слід якнайбільше знань передавати людям. Найголовніше завдання проекту – давати знання, що і постарались зробити на цьому семінарі”.

667 переглядів