В період з 22 по 24 листопада в м. Братіслава, Словацька Республіка відбувся спільний семінар проекту INTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками -МОЗЕС”

В період з 22 по 24 листопада в м. Братіслава, Словацька Республіка відбувся спільний семінар проекту INTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками -МОЗЕС”, який був присвячений удосконаленню системи прогнозування. В семінарі брали участь словацькі експерти Гідрометеорологічного інституту (Головний партнер проекту), а також експерти Закарпатського облводгоспу та Закарпатського центру з гідрометеорології.

Головною метою семінару було ознайомити партерів з прогресом проекту на території України та Словаччини, обговорити та узгодити реалізацію спільних заходів проекту на наступний рік.

Менеджер проекту ознайомила Словацького партнера з результатами за перше півріччя реалізації проекту в Україні, експерти Закарпатського центру з гідрометеорології коротко представили результати щодо реалізації комплексу заходів з удосконалення прогнозування паводків та погодних умов в басейні р. Уж. В свою чергу Словацькі експерти інформували українських експертів про результати реалізації проекту на території Словаччини.

Оскільки проект МОЗЕС спрямований на удосконалення системи прогнозування паводків за допомогою новітніх технологій, які базуються на ГІС, моделях прогнозування, то головними питаннями семінару було обговорення саме проблеми прогнозування паводків за допомогою моделі Аладін, дані якої повинні отримати в рамках проекту МОЗЕС українські партнери.

Що ж собою представляє модель Аладін?

Якщо заглянути в історію створення цієї моделі, то необхідно зазначити, що в 1990 році МетеоФранс запропонував проект під назвою АЛАДІН (Aire Limite Adaptation dynamique Dеveloppement InterNational), метою якого було створення взаємовигідного співробітництва між метеорологічними службами Центрально-Східної Європи. Це співробітництво повинно було базуватись на кількісних даних прогнозу погодних умов, що є основою прогностичних засобів сучасної метеорології. Головними завданнями цього проекту було створення системи кількісного прогнозу погоди на обмеженій території на базі сучасної обчислювальної техніки, створити засоби кількісного прогнозу погоди високої якості, і щоб всі учасники брали участь у його розвитку, і могли користуватися результатами спільних дій. Близько 100 науковців з 15 країн-членів проекту АЛАДІН (Алжир, Бельгія, Франція, Марокко, Туніс, Польща, Португалія, Словаччина, Чехія, Австрія, Словені, Угорщина, Болгарія, Румунія, Хорватія) постійно вносять свій вклад в розвиток системи кількісного прогнозу АЛАДІН.

В Парижі 1996 року під час першої Асамблеї Партнерів проекту АЛАДІН було підписано Меморандум про розуміння, який регулював подальший розвиток проекту, а 31 травня 2001р. 15 Партнерів підписали другий Меморандум, який розширив повноваження партнерства проекту АЛАДІН, більш детально виклав комерційні умови використання продуктів АЛАДІН-у, правила реєстрації ін.

Отже, сьогодні АЛАДІН – це науковий консорціум з 15 країн, які спільно працюють над вдосконаленням і підтриманням системи прогнозування та отримання надійних даних кількісного пронозу.

В рамках проекту МОЗЕС Закарпатський облводгосп, який від України виступає головним партнером проекту, та Гідрометцентр мають унікальну можливість отримати результати АЛАДІНу для Закарпаття, що є надзвичайно важливим, оскільки стати членом цього консорціуму вимагає виконання певної процедури і тривалість у часі. Але, враховуючи те, що Закарпаття належить до паводко-небезпечних регіонів Центральної Європи, то можливість отримання оперативних даних про погодні умови цієї моделі вже найближчим часом є дуже важливим для оперативного прогнозування паводків.

Під час зустрічі українські експерти детально обговорили із словацькими партнерами адміністративні та технічні аспекти для отримування даних моделі АЛАДІН в цифровому форматі в Закарпатському облводгоспі та Закарпатському центрі з гідрометеорології (4 рази на день за кожні 6 год.), що сприятиме підвищенню надійності прогнозування паводків та погодних умов Закарпаття. Необхідно відзначити, що ця модель надаватиме дані про кількісний прогноз опадів не тільки на території Закарпатської області, але також і сусідніх областей України (Львівську, Івано-Франківську, Чернівецьку та ін..), а в майбутньому і країн, які межують із Закарпаттям – Угорщини, Словаччини та Румунії, що забезпечить отримання повної картини щодо формування погодних умов в Центрально-Східній Європі.

Крім цього, дані моделі АЛАДІН використовуватимуться для наповнення гідродинамічної моделі МІКЕ-11, за допомогою якої можливо буде здійснити моделювання паводків на Закарпатті.

Також на семінарі підіймалось питання про можливість приєднання України до консорціуму АЛАДІН в майбутньому.

В цілому семінар пройшов успішно, оскільки досягнуто позитивних результатів для реалізації запланованих заходів проекту, а також домовлено про проведення наступного спільного семінару за участю словацьких партнерів в січні наступного року.

632 переглядів