Санітарну очистку берегів річки Апшиця проведено. Чи довго буде чисто?

Триває місячник з благоустрою територій, до якого активно долучилася громада села Грушово.
– Актив, депутатський корпус, установи та організації, навчальні та дошкільні заклади, суб’єкти господарської діяльності наводять лад на своїх територіях, а також в громадських місцях населеного пункту, – розповів сільський голова Василь Опріш.
Таким чином, поприбирали та ліквідували чимало стихійних сиіттєзвалищ, які створили недобросовісні місцеві жителі попри те, що в селі налагоджено вивіз побутових відходів.
Зі слів сільського голови, чимало непотребу привозять і викидують з дороги мешканці сусідніх сіл. Тож побороти проблему актив Грушова самотужки поки що не в змозі. На місці прибраних з часом з’являються нові купи сміття. Треба приймати кардинальні рішенння на вищому рівні, інакше можемо потонути у власних відходах, – переконує керівник села.
Великою проблемоє також є засмічення лісових угідь та водних ресурсів. І здійснюются вони також не без участі сусідів, які скидують непотріб у водойми.Саме таким чином і відбулося захаращення річки Апшиця під час минулорічного паводку.
З метою санітарного очищення річки в селі організували спільне прибирання території за участі Тячівського МУВГ. До акції долучились працівники державних установ, учні старших класів Грушівської ЗОШ І-ІІІ ст. і працівники водного господарства.
– З бурхливим потоком брудної води зійшли в Апшицю купи сміття, тож береги річки вкрилися пакетами, пет-пляшками  іншим непотребом, який видніється з дороги. Звісно, коли на такі «краєвиди» звертають увагу проїжджі гості та потенційні туристи, це зовсім неприємно, – відмітив ініціатор акції, начальник Тячівського МУВГ Сергій Стойка.
На жаль, така сміттєва «картина» вимальовується чи не на всіх водних ресурсах району. Особливо загрозлива ситуація у верхніх гірських селах, де вже роками весь непотріб мешканці скидають у воду.
– Якщо так триватиме надалі, то вже ніякі прибирання не врятують нас від екологічної катастрофи, – переконаний Сергій Стойка.
Адже разом зі сміттям до річки потрапляють небезпечні речовини, які отруюють воду та наносять шкоди природі, а відтак і здоров’ю людині.
А тим часом у Грушові учасники санітарноочисної акції зібрали чимало мішків непотребу. Слід відмітити старання школярів, які водночас висловили своє обурення з приводу того, що діється на берегах Апшиці. Ось слова дітей :
– Шановні дорослі! Майте совість, не кидайте сміття в річку, а то ми змушені за вами прибирати. Який приклад ви нам подаєте? І вам не соромно? Ми вам кажемо – ганьба!

Любов НЕМЕШ, прес-служба Тячівської райдержадміністрації.

361 переглядів