Завдання , що потребують вирішення

Як ми повідомляли, Закарпатський облводгосп реалізує програму INTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками”. Необхідно зазначити, в програмі INTERREG IIIB CADSES бере участь 18 країн-членів ЄС, реалізовується близько 90 міжнародних проектів, партнерами в 6 з них є представники від України. Одним з них виступає Закарпатський облводгосп, який є головним партнером Словацького гідрометеорологічного інституту від України в даному проекті.

Діяльність проекту INTERREG IIIB CADSES/TACIS зосереджена в 5 країнах – Словаччина, Угорщина, Румунія, Баварія і Україна, частина заходів проекту відбудеться і в Закарпатській області в басейнах річок Уж і Латориця.

Загальна мета проекту є зменшення шкоди від паводків та підвищення ефективності управління паводками за допомогою покращення прийняття рішень та вдосконалення засобів координації як на місцевому, регіональному, так і на прикордонному рівнях в басейнах річок Уж і Латориця. Специфічними цілями проекту є удосконалення системи прогнозування паводків, погодних умов, розробка картування зон затоплень, покращення ГІС бази даних.

Оскільки для України діє програма Європейського Союзу TACIS, то Бенефіціаром проекту в Україні виступає Закарпатський облводгосп, а його партнерами для забезпечення реалізації заходів проекту виступають Закарпатський центр з гідрометеорології, Державне підприємство “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, від Словаччини відповідно партнером є Словацький гідрометеорологічний інститут і Словацьке підприємство водного господарства.

Партнери добре знають один одного завдяки багаторічному співробітництву в галузі водного господарства, адже вони не раз вирішували спільні проблеми управління паводками в Словаччині та на Україні.

Керівником проекту виступає головний інженер Закарпатського облводгоспу Олег Кисіль.

Першим заходом з реалізації даного проекту була організація та проведення Стартового семінару 19 липня цього року на базі Закарпатського облводгоспу. У роботі семінару взяли участь представники Ужгородської міської ради, Ужгородської райдержадміністрації, партнери проекту з Словаччини та України.

Учасники семінару детально були ознайомлені із змістом, цілями, цільовими групами проекту, коротко із запланованими заходами проекту, а також з графіком виконання запланованих заходів проекту, розподілом обов’язків між партнерами, обговорювався зміст партнерських угод, які були згодом підписані.

В результаті Стартового семінару було визначено роботу, яку необхідно здійснити протягом періоду реалізації проекту – 14 місяців.

Слід зазначити, що одним із важливих напрямків роботи, передбачених проектом, є сприяння прикордонному співробітництву між організаціями водного господарства та гідрометеорологічними організаціями, яке базується на басейновому принципі. Проект покращить співробітництво між установами, які займаються прогнозуванням і управлінням паводками на регіональному та національному рівнях.

Крім того, проект сприятиме зменшенню паводкових втрат. Також проект має підтримку громадськості, оскільки проблема протипаводкового захисту є дуже актуальною на сьогоднішній день та життєво необхідною в області і потребує взаємного рішення сусідніх країн.

Однією з головних цілей проекту є вдосконалення, або так звана модернізація автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС-Тиса). Існуюча АІВС-Тиса створена при допомозі Угорського Уряду в рамках прикордонного співробітництва з угорськими водогосподарськими організаціями, потім вона була розширена в рамках виконання різних міжнародних проектів. Наразі система моніторингу паводків потребує оновлення і подальшого розвитку. Оскільки АІВС-Тиса не покриває повністю басейни річок Уж та Латориця, є необхідність у встановленні нових станцій в цих бассейнах для оперативного моніторингу і прогнозування паводкової ситуації. Модернізована АІВС-Тиса забезпечить гідрометеорологічними даними весь басейн річок Латориця та Уж. До того ж, АІВС-Тиса є унікальною системою і є хорошим прикладом для створення подібної в інших транскордонних басейнах в Україні та закордоном.

Для успішного виконання заходів та досягнення цілей проекту планується встановити дві станції – гідрометеорологічну в м.Чоп і метеорологічну в с. В.Березний, придбати гідрометричне обладнання (Допплер- прилад для вимірювання витрат води), а також в рамках проекту буде розроблено карти зон затоплень і ризиків для м. Ужгород, впроваджено ГІС-складову АІВС-Тиса (геоінформаційну систему FRAM гідротехнічних споруд та поверхневих вод Закарпатської області), яка міститиме геоінформаційний банк водогосподарсько-екологічної інформації, важливої для прийняття обґрунтованих рішень з управління водними ресурсами у Закарпатській області. Важливим результатом проекту стане отримання оперативних кількісних даних прогнозу погоди моделі АЛАДІН, яка успішно функціонує в 15 країнах. Будуть обладнані нові робочі місця, проводитимуться тренінґи з використання обладнання та семінари для обговорення проблем проекту.

Підсумовуючи зазначимо, що в загальному проект допоможе гідрометеорологічній службі отримувати надійні гідрометеорологічні дані в реальному часі та вдосконалить прогнозування погоди та паводків в басейнах річок Уж та Латориця. Закарпатський облводгосп отримає вдосконалену АІВС-Тиса, оперативні гідрометеорологічні дані, ГІС базу даних, карти зон ризику, що буде мати велике значення при прийнятті оперативних рішень як у питанях управління водним господарством так і під час проходження паводків.

659 переглядів