Інформація про проведення на українській території планової зустрічі керівників та експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії води на прикордонних водах в межах виконання Міжурядової Українсько-Угорської Угоди

19-20 листопада 2007 року на українській території відбулась планова зустріч керівників та експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії води на прикордонних водах в межах виконання Міжурядової Українсько-Угорської Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах та у відповідності до Робочої Програми українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах на 2007 рік.

Українську делегацію на зустрічі очолював керівник робочої групи з протипаводкового захисту – головний інженер Закарпатського болводгоспу Олег Кисіль, угорську делегацію – керівник робочої групи з протипаводкового захисту, технічний директор Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля та водних справ Дойко Іштван.

Сторони провели огляд гідротехнічних споруд в басейні р.Тиса та її притоках на території Виноградівського району, а саме: Правобережної дамби р.Тиса в смт. Вилок; лівобережної дамби р.Тиса і поперечної дамби Тиса-Ботар; Меліоративних каналів Старий Батар та Новий Батар; НС в с.Вел.Паладь; Шлюзів на Старому і Новому Ботарі в с.Дюла. Крім того, учасниками зустрічі було проведено огляд технічного стану водогосподарських об’єктів на території Мукачівського району, зокрема: водосховища “Роман-Поток” в с.Горбок та “Бабічка” с.Залужжя; комплексу гідротехнічних споруд р.Стара в с.Зняцево; НС-4 в с.Драгиня.

За результатами огляду Сторони констатували задовільний стан протипаводкових гідротехнічних споруд та їх спроможність забезпечення надійного захисту населення та прикордонних територій від шкідливої дії води.

У відповідності з узгодженим порядком денним зустрічі, члени робочих груп обговорювали завдання щодо методик обчислення розрахункового рівня паводків, які застосовуються у створах р. Тиси на українській та угорській територіях.

Під час зустрічі Сторони розглянули заходи щодо забезпечення надійності протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод на території спільного інтересу. Учасники зустрічі домовились підготувати та внести необхідні зміни до “Порядку українсько-угорського співробітництва щодо захисту від шкідливої дії вод”.

Сторони вирішили до 30 червня 2008 року провести повторне геодезичне дослідження русла по форватеру р. Тиси на ділянці Вилок-Тисабеч та здійснити вимірювання швидкості води у створах річки через кожні 200 м.

Учасники зустрічі обговорили питання підготовки робочого проекту будівництва спільної площадки для розвороту автотранспорту у створі держкордону на п/б дамбі р.Тиса між населеними пунктами Лоня-Соловка з українського та угорського боків.

Сторони предметно обговорили питання підготовки заявки для подання на конкурс Європейської Комісії по реалізації проекту здійснення реконструкції Паладської меліоративної системи, басейну річок Тиса і Тур, включаючи правобережну дамбу р.Тур і територію водозборів водотоків Батар і Паладь. В рамках даного проекту передбачається забезпечити здійснення заходів щодо надійності протипаводкового захисту населення, підвищення рівня ефективності обводнення прикордонних територій, а також сприяння розвитку туризму та рекреаційного потенціалу в регіоні.

На зустрічі Сторони обговорили також питання про стан експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС- “Тиса”).

27-28 листопада 2007 р. буде продовжено роботу спільної зустрічі керівників та експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії води на прикордонних водах Угорської Республіки.

324 переглядів