Інформація про проведення планової зустрічі заступників Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки та експертів Сторін з питань водного господарства на прикордонних водах

13-15 листопада 2007 року на українській території відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки та експертів Сторін з питань водного господарства на прикордонних водах відповідно до Робочої Програми на 2007 рік, затвердженої Протоколом XIІ засідання Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод від 27-30 листопада 2006 року, Татранська Штрба.

Українську делегацію на зустрічі очолював заступник Уповноваженого Уряду України – начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак, словацьку делегацію – заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки – директор водогосподарського підприємства м. Кошіце Петер Немчок.

Згідно із затвердженим порядком денним зустрічі Сторони взаємно інформували одна одну про стан виконання гідротехнічних робіт, паводкову ситуацію на прикордонних водотоках за січень-жовтень 2007 року та про співробітництво з питань охорони якості прикордонних вод.

Під час розгляду питання про співробітництво з питань охорони якості прикордонних вод Сторонами була підтверджена відсутність у I-III кварталах 2007 року аварійних забруднень на прикордонних водотоках України і Словацької Республіки.

На зустрічі Українська Сторона інформувала Словацьку Сторону про те, що в рамках співпраці з Датським Агентством охорони навколишнього середовища до кінця 2007 року буде встановлено дві автоматизовані гідрометеорологічні станції в с.Зарічево на р. Уж і с. Сімер на р.Тур’я, що забезпечить охоплення автоматизованим моніторингом гідрологічної ситуації всіх постів спостереження в басейні р.Уж.

В свою чергу Словацька Сторона погодилася розглянути внесену Української Стороною пропозицію щодо можливості встановлення автоматизованих гідрометеорологічних станцій на р. Улічка та р.Ублянка.

Заступник Уповноваженого Уряду України поінформував Словацьку Сторону про реалізацію спільного українсько-словацького проекту Програми Європейського Союзу INTERREG III B CADSES / TACIS “Покращення системи управління паводками – MOSES”, в рамках якого передбачається покращення та розширення автоматизованої системи моніторингу паводків в басейні р. Уж і Латориця, розробка картування зон затоплення і зон ризику на основі ГІС та удосконалення моделі прогнозування паводків в басейнах річок Уж та Латориця.

Заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки інформував учасників зустрічі про стан реалізації Словацькою Стороною проекту INTERREG III A “Міжбодрож’є”, в рамках якого заплановано будівництво греблі на р. Латориця, яка забезпечить підвищення рівня води в р. Латориця в період низької водності і обводнення стариць р. Тиса (Тиця), проект якої буде передано Українській Стороні на погодження після завершення виконання проектних робіт.

На зустрічі Заступники Уповноважених Урядів обох країн також обговорили організацію проведення планового ХІІІ засідання Комісії на території України і підготували основні матеріали до проекту Протоколу засідання Комісії.

Окрім розгляду питань порядку денного Сторони під час зустрічі також здійснили огляд будівництва правобережної водозахисної дамби р. Тиса в районі населених пунктів Соловка-Соломоново, насосних станціях в с. Соловка та с. Червоне № 21, № 1, водозахисної дамби і берегоукріплення в с. Сімер та місця встановлення гідрометеорологічної станції на р. Тур’я Перечинського району.

За результатами проведення зустрічі Сторони констатували про необхідність подальшого здійснення заходів щодо забезпечення надійності протипаводкового захисту прикордонних територій і населення від шкідливої дії вод, продовження встановленої між Сторонами практику регулярного обміну інформацією про метеорологічну та гідрологічну ситуацію на прикордонних територіях обох країн.

Заступник начальника-начальник

відділу міжнародного співробітництва Скраль М.І.

316 переглядів