Переможця конкурсу “Тиса – молодша сестра Дунаю” в категорії “Кращий малюнок” учня 7-го класу Діловецької ЗОШ Євіцького Ріхарда нагородили триденною поїздкою до Будапешту

У червні цього року в центрі Європи, в селі Ділове відбувся конкурс “Тиса – молодша сестра Дунаю”. Переможцем конкурсу на кращий малюнок став учень 7-го класу Діловецької ЗОШ Євіцький Ріхард, який був нагороджений 3-х денною поїздкою до Будапешту.

9 листопада Євіцький Ріхард у супроводі вчительки англійської мови Никоряк М.В. прибули до Будапешту. До обіду з’їхалися всі учасники зустрічі: 32 дітей віком від 9 до 16 років та 14 осіб, які їх супроводжували.

Учасників зустрічала Моніка Єтцік та Генріетта Бребан. Поступово їдальня гуртожитку (Professor’s Guest House) Техніко-економічного Університету м.Будапешт наповнювалася гостями – представниками 13 країн: Австрії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Чеської Республіки, Німеччини, Угорщини, Чорногорії, Румунії, Сербії, Словакії, Словенії та України. Діти розмовляли різними мовами, аж поки слово не взяла Моніка – безпосередній керівник зустрічі. Вона сказала, що всі заходи будуть проводитися англійською мовою. Дітям роздали папки з програмами і буклетами про м.Будапешт.

Першим пунктом програми був ланч у їдальні університету. Наступний крок – конференція у актовому залі університету, де розмістили виставку дитячих робіт. На конференції був присутній виконавчий секретар ICPDR Філіп Веллер, представник фірми “Кока – Кола” та інші.

Після конференції всіх учасників конкурсу нагородили дипломами, а міжнародних переможців, якими стали діти з Угорщини та Болгарії, подарунками. Потім всіх учасників запросили на святковий фуршет. (Ми мали можливість поспілкуватися з виконавчим секретарем ICPDR паном Веллером. Він був захоплений вишиванкою Ріхарда і сказав, що сподівається на пожвавлення відносин з Україною.).

Далі за програмою була екскурсія автобусом. Ми побачили вечірній Будапешт. Так завершився перший, сповнений враженнями, день.

10 листопада. День почався з екскурсії в “Тропікарії”, тобто океанаріумі. Там діти побачили багато цікавого. Особливе враження справили акули. Остання зупинка була у “Морському світі” – великому басейні, де було всім дозволено торкатися руками рибок, в основному скатів.

Наступний пункт подорожі – відвідування виставки, присвяченій ретро-автомобілям. Потім ми поїхали в Музей Дунаю. Цікаво, що й тут, в окремій кімнаті були пристрої, які наочно демонстрували деякі явища, пов’язані з водою, а після розповіді екскурсовода діти самі мали можливість поекспериментувати.

Далі за програмою були конкурси. Дітей поділили на 3 команди. Вони складали пазл, наклеювали картинку, а згодом розфарбовували її. Наступне завдання було для команд з 3-х чоловік. Ріхард був у команді з представником Румунії та Німеччини. Питання вікторини були пов’язані з водою і річкою Дунай. Вони набрали найбільшу кількість балів і стали абсолютними чемпіонами. На переможців чекали призи, а потім всіх запросили до солодкого столу. Згодом діти розмальовували камінці. Далі на нас чекала екскурсія до міста Сентендре і святкова вечеря при свічках.

11 листопада. Після сніданку ми поїхали в Природничий музей. Цікаво було побачити Ноїв ковчег, мамонта та інших звірів. А ще була можливість побувати в шкірі хижаків (у прямому значенні слова, бо екскурсовод запропонував дітям одягти шкіру звірів). Не менш захоплюючою була можливість побачити скелети динозаврів.

Усе було дуже цікаво, та наша подорож наближалася до завершення. Після ланчу ми обмінялися сувенірами з учасниками зустрічі, а потім стали готуватися до від’їзду. Поїздка справила на нас незабутнє враження. Усе було добре організовано, все йшло точно за планом. Ми вдячні всім тим, хто організував нашу поїздку в Угорщину як з угорської, так з української сторони. Вірю, що ця поїздка стане ще одним джерелом натхнення для юного художника з мальовничого села у центрі Європи.

М.В. Никоряк

426 переглядів