В період з 6 по 9 листопада 2007 року спеціалісти Закарпатського облводгоспу та Берегівського МУВГ побували в Угорщині в рамках реалізації проекту INTERREG IIIA/TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р. Боржава”.

Робоча поїздка групи експертів водогосподарських організації до Угорщини

В період з 6 по 9 листопада 2007 року спеціалісти Закарпатського облводгоспу та Берегівського МУВГ побували в Угорщині в рамках реалізації проекту INTERREG IIIA/TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р. Боржава”.

Метою поїздки спеціалістів з водного господарства Закарпаття до Угорської Республіки було вивчення і обмін професійним досвідом із своїми угорськими партнерами стосовно підвищення надійності протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та організації ведення ландшафтного господарства.

Під час поїздки українські спеціалісти ознайомилися з діяльністю підрозділу Дирекції Средньо-Тисайського управління довкілля і водних справ, розташованого в смт. Кішкореі, про роботу якого українських спеціалістів детально інформував начальник МУВГ Кішкореі Ференц Лорінц. Діяльність підрозділу водного господарства в смт. Кішкореі є специфічною, оскільки вона пов’язана з використанням водосховища – озера “Тиса” на р. Тиса, на якому в 1972 році було завершено будівництво гідроелектростанції потужністю 25 млн. кВт/рік.

Територія водного дзеркала озера становить 127 кв.км. В озері побудовані підземні поперечні канали, які разом із староріччям русла р. Тиса служать спорудами для очистки води. Ширина каналів коливається від 40 до 50 м, довжина – від 1,5 до 6 км, глибина – від 3 до 5 м.

Загальний обсяг акумуляції води в літню пору року складає в середньому 132 млн. кв.м., хоча під час паводку, який пройшов тут у 2000 році, він становив майже 500 млн. м? води.

Враховуючи особливу значимість цієї водної споруди для охорони довкілля та розвитку сектору туризму і рекреації в середній частині басейну р.Тиси, тут функціонує система моніторингу довкілля з 1973 року.

У спеціальній лабораторії, оснащеній сучасними технологічними засобами, водниками Кішкореі в складі 10 чоловік проводяться регулярні аналізи проб якості води.

Крім того, працівники управління разом з представниками міської влади та виробниками вивчають шляхи покращення ведення сільського, ландшафтного та рибного господарства, а також покращення стану фауни і флори, міграцію птахів. В озері розвивається понад 50 видів риб, на його берегах гніздяться 250 видів птахів. У зв’язку з цим значна увага тут приділяється розвитку сектору відпочинку і туризму. Адже на озері “Тиса” створено 6 пляжів, 20 портів. Навколо озера ,протяжність якого сягає понад 100 м, прокладені асфальтовані доріжки для авто і вело туризму.

Українські спеціалісти мали нагоду ознайомитися з тим, яким чином використовується гідропотенціал у складі гідровузла при роботі ГЕС – машинний зал електростанції та інші блоки, суднохідний канал з шлюзовими камерами та ін.

Цікавою була зустріч українських спеціалістів із своїми партнерами по реалізації проекту в регіоні Берег і басейні р. Боржава – працівниками інституту ґрунтознавства Академії наук Угорської Республіки.

Захід було організовано спільно з кафедрою гідротехніки Будапештського університету техніки і економіки. Експерт з кафедри гідротехніки університету Др. Кончеш ознайомив присутніх з результатами гідротехнологічного моделювання ділянки русла р. Тиса від Тисабеч до м. Солнок у разі спорудження польдерів, які передбачає План Вашаргелі Угорщини, на випадок виникнення максимальних рівнів паводку.

Науковий співробітник інституту Ласло Петер презентував присутнім методологію вивчення властивостей ґрунтів, яка була використана для втілення заходів проекту, розроблену структуру бази даних для ведення моніторингу ґрунтів та розроблені карти ґрунтів, які будуть використовуватися в ході реалізації цілей ведення ландшафтного господарства на території реалізації проекту.

Науковий керівник пані Флехнер Жужанна ознайомила присутніх з методологією багатосистемного аналізу екосистем для різних варіантів, які передбачає ТЕО, розроблене угорськими партнерами в рамках цього проекту.

Надзвичайно цікавою для українських спеціалістів з водного господарства була поїздка в м. Естергом, де вони відвідали історико-технічний “Музей ріки Дунай”. В цьому культурному закладі можна простежити за розвитком гідротехнічної науки Угорщини, ознайомитися з сучасними надбаннями угорських водників. Маршрут до міста Естергом проходив по правому берегу р. Дунай, таким чином у спеціалістів з України була можливість ознайомитися з гідротехнічними спорудами вздовж берегової лінії та розвитком водної інфраструктури у регіоні, яка має назву “Закрута Дунаю”.

Загалом спеціалісти з водного господарства Закарпатської області набули досвіду щодо результатів проведення гідрологічних досліджень, які проводить партнер проекту від Угорської Республіки, ознайомилися з використанням гідропотенціалу Алфелда, методами виховання аквакультури у населення та розвитком водної інфраструктури сусідньої країни взагалі.

610 переглядів