Відбулася Ознайомча поїздка групи водогосподарських працівників Закарпаття в Угорщину

9 жовтня 2007 року з Угорщини повернулася група водогосподарських працівників Закарпаття. Поїздка відбулася за фінансової підтримки проекту INTERREG ІIIA/TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава” з метою обміну досвідом між партнерами проекту. Поїздка тривала 4 дні.

Перший день перебування в Угорщині група експертів ознайомилася з діяльністю міжрайонного управління водного господарства Кішкореі – підрозділом Дирекції середньо-тисайського управління довкілля та водних справ, м.Солнок. Діяльність вищезгаданого МУВГ відбувається навколо гідровузла побудованого на р.Тиса.(озері Тиса). Комплекс роботи гідровузла, управління водним режимом водосховища, яке в Угорщині має назву озеро Тиса, детально, не тільки на макетах було представлено українським експертам начальником МУВГ Кішкореі паном Фейеш Лорінц. Мали нагоду ознайомитися яким чином використовується гідропотенціал у складі гідровузла при роботі ГЕС – машинний зал електростанції та інші блоки, судохідний канал з шлюзовими камерами, інше. З водою водосховища зрошуються також тисячі гектарів землі регіону Алфелда, а навколо озера Тиса створена інфраструктура для розвитку водного туризму.

Наступного дня у м.Будапешт експерти були прийняті Інститутом ґрунтознавства Академії наук Угорщини, де ознайомилися з реалізацією заходів спільного проекту INTERREG в регіоні Берег і басейні р.Боржава. Захід було організовано спільно з кафедрою гідротехніки Будапештського університету техніки і економіки. Др.Кончош Ласло, експерт з кафедри гідротехніки університету ознайомив з результатами гідрологічного моделювання ділянки русла р.Тиса від Тисабеч до м.Сегед у разі спорудження польдерів, які передбачає План Вашаргелі Угорщини, на розвиток максимальних рівнів паводку. Науковий співробітник інституту представив методологію вивчення властивостей грунтів, яка була використана для втілення заходів проекту, розроблену структуру бази даних для ведення моніторингу грунтів та розроблені карти грунтів, які будуть використані при реалізації цілей ведення ландшафтного господарства на території реалізації проекту.

Пані Флехнер Жужа, науковий керівник ознайомила з методологією багато системного аналізу екосистем для різних варіантів, яке передбачає ТЕО, розроблене також в рамках цього проекту.

Третій день поїхали у м.Естергом, для відвідання історико-технічного “Музею ріки Дунай”. Як відомо, тут можна простежити за розвитком гідротехнічної науки Угорщини, і ознайомитися з сучасними надбаннями угорських водників. Маршрут до міста Естергом проходив по правому березі р.Дунай, таким чином була можливість ознайомитися з гідротехнічними спорудами вздовж берегової лінії та розвиток водної інфраструктури у регіоні, що має назву – закрута Дуная.

Зробили зупинку в у Сентедре – містечку художників. Це, своєрідний музей під відкритим небом, де відвідали “солодкий” Музей Марципанів. Оглянули шедеври марципанового мистецтва, витвори з цукрової пудри, мигдаля.

На четвертий день експерти повернулися набутим досвідом щодо результатів проведення гідрологічних досліджень, які проводить партнер проекту від Угорщини, ознайомилися з використанням гідропотенціалу Алфелда, методами виховання аквакультури у населення та розвитком водної інфрастукруктури сусідньої країни взагалі.

463 переглядів