Інформація щодо проведення планової зустрічі робочих груп з проблем гідрографічного басейну р.Тиса України та Румунії

29-30 жовтня 2007 року на українській території відбулась зустріч керівників робочих груп і експертів з проблем гідрографічного басейну р.Тиса з осіннім оглядом гідротехнічних споруд на українській території відповідно до Робочої Програми на 2007 рік в межах реалізації Угоди між Урядами України та Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію на зустрічі очолював головний інженер Закарпатського облводгоспу Олег Кисіль, румунську – керівник Робочої групи Раду Фаркаш.

За ініціативи українських експертів Сторони зустрічі розглянули проблемне питання видалення гравійно-піщаних наносів між лівобережними опорами зруйнованого мосту в руслі р.Тиса на ділянці ПЗ 259 м.Тячів, накопичення яких, як було зазначено експертами Сторін, призводить до зменшення пропускної спроможності русла та виникнення ерозії обох берегів річки. З цією метою румунська Сторона внесла пропозицію про додаткове здійснення топографічних зйомок поперечних профілів р. Тиси з охопленням її правого та лівого берегів.

Українська Сторона інформувала румунську Сторону про те, що на ділянці ПЗ 306 смт.В.Бичків (злиття р.Тиса з р.Шопурка) в період 27-28 жовтня поточного року нею проводились роботи із залученням мобільних сил МНС по видаленню ферми зруйнованого залізничного мосту і кам’яної платформи з русла р.Тиси. Однак з технічних причин завершити зазначені роботи не вдалося. Враховуючи вищезазначене, українські експерти прийняли рішення виконати роботи по зрізанню ферми мосту до меженого рівня води і видалення її частини та кам’яної платформи з русла р. Тиси до кінця 2007 року.

Учасниками зустрічі було уточнено Додаток 2 до Регламенту українсько-румунського співробітництва щодо захисту від паводків на прикордонних та внутрішніх водах, а також зроблено аналіз виконання протокольних доручень VI Наради Уповноважених з реалізації Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах.

В рамках зустрічі румунська Сторона інформувала українську Сторону про обсяги забору гравію в руслі р.Тиса, які були затверджені на поточний рік, а також передала для погодження проекти забору гравію на 2008 рік (16 проектів).

Під час зустрічі експерти Сторін обмінялись результатами аналізів витрат та відборів проб води у створі р.Тиси Солотвино – Сігет Мармацієй, які були виконані в лабораторіях м.Байя Маре та м.Ужгород, і констатували, що програма спільних відборів та аналізів проб води р.Тиси, р.Тарна Маре – р.Ботарч за 2007 рік виконана в повному обсязі. Керівники українсько-румунської робочої групи затвердили Програму проведення спільних вимірів витрат та відборів проб води на вищезазначених ділянках прикордонних вод на 2008 рік.

За результатами проведення зустрічі Сторонами було підготовлено та підписано відповідний протокол.

322 переглядів