Спеціалісти Закарпатського облводгоспу вивчають досвід оцінки екологічного, біологічного, фізико-хімічного і гідроморфологічного статусу відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС

В рамках реалізації Проекту Тасіс “Управління транскордонними річковими басейнами, фаза 2. Прип’ять” 23-25 жовтня 2007 р. відбувся семінар з визначення екологічного стану водних об’єктів басейну Прип’яті. Семінар проходив у готелі “Сілічі”, Мінська область, Республіка Білорусь. В роботі семінару прийняв участь начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Закарпатського облводгоспу Едуард Осійський.

Основні цілі семінару:

  • оцінка екологічного, біологічного, фізико-хімічного і гідроморфологічного статусу відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС
  • пропозиції до вдосконалення національних Програм моніторингу водних об’єктів
  • представлення сучасних інструментів оцінки екологічного статусу водних об’єктів.

    Протягом трьох днів провідні експерти ЄС ділились набутим досвідом щодо оцінки екологічного, біологічного, фізико-хімічного і гідроморфологічного статусу відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС.

    Особливо цікавими, актуальними і найбільш важливими були виступи професора Я. Слободника “Встановлення екологічного статусу водних об’єктів: досвід ЄС” та П. Матока “Ідентифікація сильно змінених водних об’єктів”.

    Програмою семінару було передбачено виступи по трьом основним напрямкам оцінки якості водних об’єктів: гідробіологія, гідроморфологія та гідрохімія (фізико-хімічні дослідження). По кожному з цих напрямків оцінки водних об’єктів досвідчені експерти країн ЄС та України/Білорусії порівняли національні та європейські стандарти оцінок.

    Так, професор Ободовський О. порівняв національні і європейські стандарти оцінки гідроморфологічної якості водних об’єктів та вніс пропозиції до національних Програм гідроморфологічного моніторингу.

    Професор Тищиков Г. розповів про методи відбору гідробіологічних проб, які використовують в Україні і Білорусі, ідентифікацію референтних умов і гідробіологічна оцінка згідно типології водних об’єктів.

    Готландський експерт Пол Бойс порівняв стандарти якості води, що використовуються в країнах ЄС та Україні й Білорусі, а також представив інтерпретацію і оцінку результатів аналізів донних відкладів. Натомість білоруський експерт Станкевич А. запропонував класифікацію якості води рік відповідно до типології річок басейну Прип’яті.

    Взагалі проведений семінар був дуже корисним для українських та білоруських спеціалістів, котрі займаються моніторингом та прагнуть володіти сучасними інструментами оцінки екологічного статусу водних об’єктів.

    300 переглядів