Нещодавно відбулась зустріч українсько-румунської Робочої групи з проблем гідрографічного басейну р. Тиса

15-16 жовтня 2007 року на румунській території відбулась зустріч українсько-румунської Робочої групи з проблем гідрографічного басейну р. Тиса з оглядом гідротехнічних споруд відповідно до Робочої програми на 2007 рік в межах реалізації Угоди між Урядами України та Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію очолював керівник робочої групи з проблем гідрографічного басейну р. Тиса, начальник Закарпатського облводгоспу Чіпак Володимир, румунську – керівник Робочої групи Раду Фаркаш.

Робочі групи провели спільний огляд гідротехнічних споруд та берегових ліній р. Тиси на румунській території в районі населеного пункту Течеу Мік, де спостерігається накопичення гравійно-піщаних наносів на лівому березі р.Тиса, що може стати загрозою розмиву правого берега р.Тиса на українській території. Українська Сторона запропонувала румунській Стороні продовжити роботи з видалення гравійно-піщаних наносів на цій ділянці р. Тиси. Експерти обох Сторін також оглянули місце злиття р. Тиса і р. Іза, де спостерігається ерозія правого берегу, і де Українська Сторона проводитиме берегоукріплювальні роботи.

Румунська Сторона інформувала Українську Сторону про видалення ферми зруйнованого паводком залізничного моста в зоні населеного пункту Бочікой Маре.

На прохання української Сторони румунська Сторона ознайомила експертів зустрічі з ходом будівництва гірського водосховища на р. Маре з метою забезпечення водопостачання повіту Марамуреш та протипаводкового захисту прикордонної території басейну р. Тиси. Експерти Сторін констатували, що це є досить масштабне будівництво, висота греблі сягатиме 90м., акумулююча спроможність становитиме 25 млн. м.куб води. Будівництво водосховища ведеться вже близько 20 років, на сьогодні виконано робіт вартістю 40 млн. Євро.

Для українських експертів ознайомлення із будівництвом гірського водосховища було цікавим, оскільки у відповідності з протипаводковою Програмою на 2006-2015 роки подібні гідроспоруди (кількістю 42 шт.) заплановано побудувати в гірській місцевості Закарпаття в басейні р.Тиса з метою протипаводкового захисту території області. В Україні спорудження таких об’єктів поки що перебуває на стадії проектування, так як їх будівництво потребує значних коштів.

Крім цього, протягом зустрічі обговорювались питання про стан виконання гідротехнічних робіт, запланованих на 2007 рік, а також питання уточнення Додатку 2 Регламенту українсько-румунського співробітництва щодо захисту від паводків на прикордонних та внутрішніх водах.

Керівники робочих груп домовились продовжити обговорення виконання гідротехнічних робіт на прикордонній ділянці р. Тиса 29-30 жовтня 2007 року під час зустрічі експертів з оглядом гідроспоруд на українській території.

296 переглядів