Підведено проміжкові підсумки роботи проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

Закарпатський облводгосп успішно продовжує впровадження спільного українсько-угорського проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

4 жовтня в конференц-залі облводгоспу, а 5-го жовтня в польових умовах зустрілися представники партнерів, експерти проекту, гості Проміжкового семінару проекту для підведення підсумків першого року роботи учасників проекту.

У роботі семінару взяли участь представники Закарпатської облдержадміністрації, Берегівської та Іршавської районних держадміністрацій, партнери проекту, голови сільських рад цільової території проекту, представники інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Важливим результатом роботи проекту стала розробка спільної, розробленої у співробітництві українськими і угорськими партнерськими та підрядними проектними організаціями, Концепції розвитку протипаводкового захисту, водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р.Боржава, два примірники якої під час роботи семінару начальник облводгоспу В.Чіпак передав представникам районних держадміністрацій.

Інформаційно-насиченим вийшов перший день, під час якого з презентаційними доповідями про виконану роботу виступили керівник проекту В.Чіпак, менеджер проекту М.Скраль, головний інженер Верхньо-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ І.Дойко, представники партнерів і підрядних організацій з України і Угорщини.

Представники проектних організацій (О.Романишин, Л.Іллейш, П.Роса) представили роботу щодо розробки проектних матеріалів. Необхідно зазначити, що за рік впровадження проекту є значний прогрес у цьому питанні – крім розробки спільної Концепції, ведеться робота щодо розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) для будівництва протипаводкової сухої ємності на р.Іршавка біля с.Загаття (визначено три створи, які розглядаються на можливість будівництва) та реконструкції Берегівської меліоративної системи, визначено підрядника і укладено договір щодо розробки робочого проекту реконструкції правобережної дамби р.Тиса в районі населених пунктів Вари-Бадалово.

На угорській території проекту вже розроблено ТЕО будівництва польдеру біля сіл Янд-Гулач, яке було передано українським партнерам під час семінару, і зараз йде виготовлення дозвільної проектно-кошторисної документації. В результаті діяльності проекту на українській і угорській територіях будуть виготовлено проектну документацію, а саме будівництво цих об’єктів потребує великих капіталовкладень. За час діяльності проекту в Угорщині проектні матеріали стали частиною державної Програми розвитку водного господарства Угорщини, і їх реалізація забезпечена пріоритетністю цієї програми для угорського Уряду, при умові що вся проектна документація на будівництво протипаводкових об’єктів розроблена і оформлена належним чином. В Україні заходи проекту є частиною реалізації державної Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки, і виготовлена проектна документація дасть змогу побудувати перші на Закарпатті протипаводкові споруди нового типу – сухі ємності і польдери для акумулювання надлишкових вод при великих паводках (які проходять раз у 10-100 років). Так як ці споруди матимуть позитивний вплив на зменшення збитків при проходженні великих паводків і на території Угорщини, то таке будівництво можливе також за фінансової підтримки Європейського Союзу, однак при наявності проектної документації, виготовленої відповідно до вимог ЄС.

Групою з екологічних досліджень (доповідь О.Геревича, А.Мигаля) вивчаються біологічні аспекти цільової території проекту, антропогенний вплив на річкові та болотні екосистеми, дослідження джерел і шляхів біологічного забруднення (інвазій неаборигенних видів рослин і тварин), проблема оптимізації раціонального використання природних ресурсів з урахуванням діяльності проекту. Проводяться просвітницькі заходи, еколого-освітні акції, особливо серед молоді, з метою бережливого ставлення до природи, збереження чистоти водних ресурсів для майбутнього покоління, економного їх використання, підвищення загальної аквакультури.

На угорській території проекту (доповідав Р.Чіпкейш) теж виконано оцінку екологічного стану території проекту, закладено основи для довгострокового біомоніторингу і зроблено картування території польдерів.

Групою з сільськогосподарських досліджень виконано аналіз розвитку сільського господарства в зоні діяльності проекту за 15-річний період (доповідач О.Іваницький), який показав велику проблему погіршення родючості земель, серед головних факторів – криза тваринництва. Підготовлено звіти про агрохімічне обстеження земель сільськогосподарського призначення, запланованих під сухі ємності та польдери. Розроблено рекомендації щодо екологічно-збалансованого землекористування в басейнах р.Тиса, р. Боржава та в зонах водогосподарських об’єктів, які разом з усіма даними сільськогосподарських досліджень будуть детально представлені на тематичному семінарі у листопаді ц.р.

Угорські колеги представили змістовну презентацію (Л.Пийтер) про розробку методики моніторингу грунтів на території діяльності проекту, використовуючи сучасні інформаційні технології та ГІС.

Важливим напрямком у проекті є постійне інформування громадськості щодо заходів, прередбачених у проекті (Ребрик С.). Зокрема, розроблено веб-сторінку проекту (), видано і розповсюджено серед зацікавлених організацій і населення інформаційну і методичну літературу. Проведено в травні-червні 2007 року семінари з інформування громадськості про заходи протипаводкового захисту в басейні р.Боржава (в приміщенні сільської ради с. Загаття Іршавського району) і регіоні Берег (в приміщенні сільської ради с.Вари Берегівського району). Цікавим результатом роботи групи з інформування громадськості стало проведення анкетування населення цільової території проекту з метою виявлення готовності населення до впровадження протипаводкових заходів.

Наразі триває обробка результатів опитування, які будуть передані кожній сільській раді і зацікавленим організаціям для врахування у роботі.

Л.Золотноі – експерт з інформування громадськості на території Угорщини поділився досвідом проведення тематичних семінарів, форумів для жителів цільової території проекту. Як і в Україні, в Угорщині теж іноді виникають непорозуміння з населенням, коли йдеться про будівництво нових масштабних водогосподарських об’єктів, так як громадяни не мають чіткого уявлення про технічні характеристики і режим використання нових споруд (ємностей, польдерів). Це є доказом необхідності проведення роз’яснювальної роботи як водогосподарських організацій, так і органів місцевої влади серед населення.

На другий день семінару учасники мали змогу ознайомитися з будівництвом водогосподарських об’єктів на території діяльності проекту. З угорськими партнерами було оглянуто правобережну дамбу р.Тиса (с.Бадалово) на стику українського і угорського кордонів, де встановлено пам’ятний знак з нагоди 10-ї річниці співробітництва на прикордонних водах, реконструкція якої запланована в 2008 р.

Цікавим для учасників семінару стало ознайомлення з реалізацією Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси на місцевості – в с.Вари ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” ведеться будівництво протипаводкових дамб р.Боржава, і лівобережна дамба стане частиною майбутнього польдеру біля сіл Вари-Четфалва.

Також було оглянуто територію польдеру з боку правобережної дамби р.Тиса в с.Четфалва. В с. Квасово партнери та експерти проекту мали змогу побачити результати впровадження вже реалізованого проекту ТАСІС за фінансування Європейського Союзу (ряд гідротехнічних споруд), які вирішили питання протиповеневого захисту с.Квасово.

Незважаючи на насичену програму учасникам семінару вдалося познайомитись з історико-культурними пам’ятками с.Четфалва: сучасною реформаторською церквою, що є втіленням оригінального архітектурного задуму і старовинною церквою 18 століття з дерев’яною дзвіницею, яка зачарувала унікальними розписами на дерев’яній стелі.

675 переглядів